Boek over vergeten schilder Discart die Utrechtse families portretteerde

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Een schilder met een prachtige naam: Jean Baptiste Discart. Nee, hij was geen Utrechter maar schilderde wel Utrechtse families. Theo Kralt, voorzitter van de Restauratie commissie Domkerk Utrecht, heeft een boek geschreven over deze schilder.
Theo Kralt schrijft boek over Jean Baptiste Discart
Theo liep ooit per toeval drie schilderijen van de in Italië geboren Discart tegen het lijf die hij heel mooi vond. "Ik vond de gezichten op zijn portretten zo mooi! Levensecht en niet erg geflatteerd. Ik denk dat Discart de mensen portretteerde zoals ze echt waren." Toen hij meer wilde weten over deze schilder kwam hij erachter dat er helemaal niets over Discart te vinden was behalve een paar regels in een Franse encyclopedie. Niets over de drie portretten die hij had gezien. De zoektocht naar meer informatie was daarmee begonnen. Vrijwel alle schilderijen bleken in particulier bezit en er was vrijwel niets over het leven van de schilder bekend. Theo verzamelde zijn informatie vooral uit catalogi van veilinghuizen.
Theo Kralt schreef een boek over Discart.
Theo Kralt schreef een boek over Discart. © RTV Utrecht

Broekhuizen

Utrechtse vooraanstaande mensen die Discart geportretteerd heeft zijn: Maximilium baron van Tuyll van Serooskerken van Vleuten, heer van Vleuten en zijn zussen. Het echtpaar Van Hardenbroek-Van Limburg Stirum; Karel Jan Gijsbert baron van Hardenbroek en de barones van Hardenbroek Gertrude. Reinier ridder Pauw van Wieldrecht (1893-1939) werd door Jean Baptiste Discart op 12-jarige leeftijd in 1905 geschilderd op Broekhuizen in Leersum. Discart logeerde tijdens het schilderen in Broekhuizen.
Maximilien Ernest Leopold van Tuyll van Serooskerken.
Maximilien Ernest Leopold van Tuyll van Serooskerken. © Jean Baptiste Discart

Vergeten

Jean Baptiste Discart (1855-1940) maakte zijn eerste schilderijen in Wenen. Daarna vestigde hij zich in Parijs, de toenmalige hoofdstad van de schilderkunst. In Tanger in Marokko maakte hij oriëntalistische schilderijen. "Waarschijnlijk is hij tot nu toe zo onbekend gebleven omdat hij zo'n kosmopolitisch leven had. Hij verbleef in heel veel verschillende landen," aldus Theo. In het boek zijn een levensbeschrijving van de schilder, een volledige catalogus van schilderijen en portretten en korte biografieën van de geportretteerden opgenomen. Maar nog steeds weten we maar heel weinig van het privéleven van de schilder. Theo: "Er is vast nog veel meer te achterhalen van hem. Ik hoop ook dat door dit boek nog meer schilderijen naar voren zullen komen."
"Dit portret van Elize Dorothea van Tuyll Vredenburch is een van zijn mooiste schilderijen", aldus Theo Kralt.
"Dit portret van Elize Dorothea van Tuyll Vredenburch is een van zijn mooiste schilderijen", aldus Theo Kralt. © Jean Baptiste Discart
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.