Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Provinciale FvD-fractie gaat door ondanks onrust in partij: 'Rot zit niet bij Utrechtse jongerenafdeling'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het aftreden van Thierry Baudet als partijleider van Forum voor Democratie was een 'drastische conclusie' maar wel verstandig. Dat zegt Wouter Weyers, fractievoorzitter voor Forum voor Democratie in de Utrechtse Provinciale Staten. Hij denkt verder niet dat de onrust in de partij effect heeft op zijn fractie. "Het functioneren van de fractie onder het label Forum voor Democratie: daar is geen verandering aan de orde. Dat draait gewoon door."

Wouter Weyers is fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten waar de partij zes zetels heeft. Gevraagd naar de huidige gang van zaken hoeft hij niet lang na te denken. "Hartstikke ongewenst en niet zoals wij het zouden willen zien uiteraard."

Wouter Weyers over chaos bij Forum voor Democratie


De landelijke afdeling van Forum voor Democratie verkeert in zwaar weer: partijleider Thierry Baudet maakte bekend op te stappen na een rel over antisemitische opmerkingen bij de jongerenafdeling. Later vertrokken ook kamerlid Theo Hiddema en Eerste Kamerlid Paul Cliteur.

Toch ziet Weyers wel een lichtpuntje: er is geluisterd naar de kritiek van onder meer zijn Utrechtse provinciefractie: "Wij vinden wel dat de maatregelen die zijn genomen, mede ook op scherp aandringen van onze fracties, en veel andere fracties, bijna iedereen in het land, dat dat serieuze maatregelen zijn."

De plekken waar de rot zit, dat is niet bij de Utrechtse afdeling."
Wouter Weyers (fractievoorzitter FvD) over jongerenafdelingen


Appgroepen


De problemen voor Forum voor Democratie begonnen na een artikel in Het Parool met nieuwe bewijzen dat in appgroepen van de jongerenafdeling racistische en antisemitische berichten werden gedeeld.

Prominente leden van de partij, zoals Annabel Nanninga die in Amsterdam voor FvD in de raad zit, eisten dat er hard werd ingegrepen. Zij wilden onder meer dat Freek Jansen, voorzitter van de jonge FvD, zou opstappen. Baudet gaf toen uiteindelijk aan dat hij geen lijsttrekker meer wilde zijn en later gaven ook Hiddema en Cliteur aan de partij te verlaten.


Utrechtse jongerenafdeling: 'niet waar de rot zit'


Weyers zegt dat de Utrechtse jonge FvD'ers geen blaam treft. "De Utrechtse jongerenafdeling die reageert heel erg goed, bijna braaf zou ik zeggen. En in alle eerlijkheid: daar hebben ze ook recht op. Want de plekken waar de rot zit, dat is niet bij de Utrechtse afdeling."

De fractievoorzitter zegt zeker te zijn van zijn zaak en niet van Utrechtse leden te weten die zich hebben misdragen. "Ik heb daar goed naar gekeken en er zijn mij geen berichten bekend dat bij de Utrechtse afdeling de dingen die voorgevallen zijn ook plaatsvinden. Misschien één of twee keer maar dat weet ik niet, dat is niet bekend. De Utrechtse afdeling is best goed."

Uitlatingen zoals die in de app-groepen waar het om gaat, zoals die van een 23-jarige student politieke communicatie die beweerde dat 'Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen', keurt Weyers dan ook af. "Laten we er geen misverstand over verstaan: dat is volstrekt verwerpelijk en ontoelaatbaar en daar diende een chirurgische ingreep plaats te vinden."


Stemmen


Weyers schaart zich niet achter een oproep van Nanninga dat Baudet zich helemaal uit de partij moet verwijderen. "Je zou willen dat de leden daar zelf een stem over zouden kunnen hebben maar dat is in de huidige statuten niet mogelijk."

Toch denkt Weyers wel dat Baudet verstandig heeft gehandeld. "Ik vind voor het moment dat Baudet daar toch wel drastische conclusies uit heeft getrokken maar ik denk wel dat het verstandig is. Er komen verkiezingen aan en er is genoeg te bespreken en te corrigeren in dit land en hij heeft daar dit offer voor gebracht. Zo zie ik het wel."


'Fractie draait gewoon door'


In de tussentijd verandert er volgens de fractievoorzitter weinig voor de Utrechtse provinciale afdeling: die gaat gewoon door onder de vlag van Forum voor Democratie. "Wij hebben een eigen mandaat en zijn een autonome fractie met alles wat daarbij hoort. Wij kunnen op zichzelf functioneren in de provinciale politiek. Het heeft geen gevolgen voor onze stellingnames in Rijnenburg of de verbreding van de A27. Het functioneren van de fractie onder het label Forum voor Democratie: daar is geen verandering aan de orde. Dat draait gewoon door."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -