Eerste dag van proces tegen Nieuwegeinse drugsbende: voetbalreizen en coketransport

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN/TULL EN 'T WAAL - In de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam is vandaag het omvangrijke proces van start gegaan tegen zes mannen die volgens het Openbaar Ministerie deel uit maken van een Nieuwegeinse drugsbende. Voor de behandeling van de zaak zijn zeven dagen uitgetrokken.
Het OM verdenkt de groep rond Nieuwegeiner Marcel D. van het smokkelen van grote partijen cocaïne en heroïne naar Engeland, tussen 2013 en 2018. De drugs werden verstopt in auto-onderdelen. Ook zouden Marcel D. en een aantal medeverdachten betrokken zijn geweest bij de moord op crimineel Wout Sabee in 2016 in De Meern en een mislukte eerdere poging in 2014.

Erik W. en drugstransporten

De verdachten werden aangehouden bij een grote gecoördineerde politieactie in oktober 2018. De organisatie zou de drugstransporten hebben voorbereid in loodsen in onder meer Tull en 't Waal, Veenendaal, Oss en Kampen. In een garagebox op de Staartmeeslaan in Bilthoven werden tien vuurwapens, tien handgranaten en munitie aangetroffen. In een loods in Tull en 't Waal stond een vacuümmachine, waarmee blokken coke en wapens zouden zijn geseald.
De rechtbank behandelde vandaag als eerste de zaak tegen de 33-jarige Erik W. uit Nieuwegein. Hij zou met hoofdverdachte Marcel D. leiding hebben gegeven aan de groep. Naast de drugstransporten wordt hij ook verdacht van deelname aan een organisatie die zich bezighield met moorden en de voorbereiding daarvan. Bij hem thuis werd ook een huurcontract gevonden van de garagebox in Bilthoven. De Nieuwegeiner ontkende aan het begin van de zitting alle beschuldigingen, maar had er geen al te sterk verweer tegen.

Voetbalreizen

Bij de bespreking van het onderzoeksdossier vielen vooral de vele reizen op die Erik W. vanaf 2014 naar Engeland maakte. Volgens de politie blijkt uit ontsleutelde PGP-berichten tussen hem, Marcel D. en andere verdachten dat hij daar de drugstransporten mee regelde. Dat wordt ondersteund door onderzoek van de Engelse politie, die twee transporten vanuit Nederland onderschepte en Erik W. zou hebben gezien in gezelschap van Britse drugscriminelen.
De verdachte beweerde zelf dat hij een vriendinnetje in Londen had en als voetbalfan in Manchester vaak naar de wedstrijden van de plaatselijke topclubs United en City ging kijken. Toen een officier van justitie opmerkte dat hij vaak in Manchester was op dagen dat de clubs niet speelden, beweerde hij dat hij dan aan rondleidingen in de stadions deelnam. Hoeveel een kaartje kostte en wat hij allemaal te zien kreeg, kon hij zich niet meer herinneren.

Drugsnetwerk

Erik W. reisde ook geregeld met Marcel D. en andere verdachten naar de Spaanse steden Malaga, Alicante en Barcelona. Ook waren er reizen naar Milaan, Dubai en de Dominicaanse Republiek. Een van zijn reisgenoten was een verdachte uit de groep rond crimineel Ridouan T. Volgens W. waren het allemaal vakantie- en voetbaltripjes, maar volgens het OM zijn er bewijzen dat leden van de groep hasj- en wiettransporten regelden tussen Spanje en Nederland. Ook zouden er mogelijk lijnen naar Ierland en Brazilië zijn.
In deze zaak is een groot deel van het bewijs afkomstig van onderschepte berichten van de zogenoemde cryptotelefoons, waarmee criminelen communiceerden. Uit de vele chats die door de politie werden ontsleuteld, blijkt volgens het OM dat Marcel D. een breed netwerk had. Zo zou hij zou in contact hebben gestaan met Ridouan T. en deed hij zaken met de in 2015 geliquideerde crimineel Aziz Anzi.

Anzi en Sabee

Onderzoek naar berichten op de PGP-telefoon van Anzi brachten de politie op het spoor van de activiteiten van de groep rond Marcel D., die onder meer de bijnamen 'Kleine' en 'Napo' had. Het onderzoek werd daarom Napoles genoemd. Ook Erik W. komt in die chats voor onder de bijnamen Flap en Flappie. Volgens het OM communiceerde hij ook onder de bijnamen Slak en Paling. Zelf ontkent hij dat, maar een PGP-nummer dat aan hem wordt toegeschreven zou onder die bijnamen in de PGP-telefoon van Marcel D. zijn opgeslagen.
Ook de vermoorde crimineel Wout Sabee heeft na een mislukte eerste aanslag op zijn leven in zogenoemde kluisverklaringen over de groep van Marcel D. gesproken. Sabee vertelde bij de politie hoe transporten naar Engeland gingen. In mei 2013 ging er iets mis en werd een transport onderschept. Sabee verklaarde dat hij 300.000 euro moest betalen, omdat hem anders iets zou overkomen. Hij zou door de eerder genoemde Aziz Anzi zijn gewaarschuwd dat Marcel D. iets van plan was.
De twee mannen die een jaar later de mislukte aanslag op Sabee uitvoerden, waren bekenden van D. en het is opmerkelijk dat DNA van een van hen is aangetroffen op een van de wapens die opgeslagen was in de garagebox in Bilthoven, waarvan Erik W. het huurcontract in huis had. W. beweerde vandaag dat hij het in bewaring had gekregen van iemand, maar wilde geen naam noemen. Iemand zou hem hebben duidelijk gemaakt dat hij hierover moet zwijgen.

Lange zit

De rechtbank heeft zeven dagen uitgetrokken voor behandeling van de zaak tegen de verdachten. Morgen en maandag komen vier anderen aan bod. Een vijfde verdachte was vandaag afwezig vanwege een mogelijke coronabesmetting.
Het Openbaar Ministerie denkt op zijn vroegst dinsdag 10 november de strafeisen tegen de verdachten te presenteren. Hoofdverdachte Marcel D. hoort pas later zijn strafeis. Hij wordt eind januari los van de anderen berecht.