Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Snuffelfietsers doen ontdekking: flink briesje goed tegen heel klein fijnstof

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De wind mag dan de vijand zijn van de eenzame fietser, maar een frisse bries is wel goed voor zijn gezondheid. Want de wind heeft een positief effect op gevaarlijk fijnstof. Dat concluderen burgeronderzoekers die met 'snuffelfietsen' en meetpunten de luchtkwaliteit in Utrecht in kaart brachten.

Initiatiefnemer Bart van der Wolf legt graag uit hoe de 'snuffelfiets' werkt: "We hebben een kastje laten maken dat aan een fiets gehangen kan worden en dat meet al fietsend de fijnstofconcentratie in de lucht." Zo keken de 500 burgeronderzoekers het afgelopen jaar waar de schoonste fietsroutes liggen.

Maar het project leverde nog meer op. Want tijdens het opzetten van het onderzoek deden de vrijwilligers een ontdekking bij het creŽren van een meetsysteem rondom Zeist. Van der Wolf: "Bij het opbouwen van dat netwerk zagen we een paar patronen zich ontwikkelen: als de wind harder waaide, zagen we de hoeveelheid fijnstof afnemen. En de fijne fracties van fijnstof zakten dan harder weg dan het groffere fijnstof."

Bart van der Wolf over snuffelfietsonderzoek


En dat is belangrijk om te weten, want juist aan klein fijnstof kleven veel nadelen. "Hoe fijner het fijnstof, hoe schadelijker het is", legt Van der Wolf uit. "De fijnere component gaat helemaal tot diep in de longblaasjes en kan zo zelfs in de bloedbaan terechtkomen."

Het RIVM heeft volgens Van der Wolf inmiddels weet van de ontdekking van de burgeronderzoekers. Die blijven ook de komende tijd nog met hun kastjes door de provincie fietsen. Van der Wolf: "Het is een beetje gokken wat de provincie van plan is. Maar als je kijkt naar de toegenomen belangstelling voor de fiets in coronatijd en de plannen die de provincie had om de fietspaden te verbeteren. Die planologie moet je bouwen op basis van wat de schoonste routes zijn."Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -