Commissie stelt aanvullende onderzoekseisen verbreding A27 bij Amelisweerd

© Rijkswaterstaat
UTRECHT - De Commissie MER wil dat Rijkswaterstaat extra onderzoek gaat doen naar de effecten van de verbreding van snelweg A27 bij Amelisweerd. Dat schrijft de commissie vandaag op hun website. De milieuexperts zijn over het algemeen zeer tevreden over de plannen, maar ze zijn kritisch op een aantal details.
De minister wil de A12 en A27 ten zuiden en oosten van de stad verbreden om de doorstroming rond de stad te verbeteren. Nu staan er dagelijks lange files bij knooppunt Rijnsweerd. Ook op de A12 bij Lunetten loopt het vaak vast. De plannen waren in een vergevorderd stadium. Maar de Raad van State floot het ministerie terug in het kader van de stikstofproblematiek. Nu wil de minister een nieuw besluit nemen, maar daarvoor moet de Milieu Effect Rapportage (MER) worden herzien.

FILEVORMING

De commissie MER schrijft over die herziening: "De Commissie MER vindt dat het rapport veel milieu-informatie bevat van hoge kwaliteit. Uit het rapport blijkt dat deze informatie een duidelijke rol had bij de planontwikkeling. Het rapport laat zien dat per saldo de doorstroming op de A27/A12 verbetert op een verkeersveiligere wijze, terwijl het verkeer fors toeneemt. Wel volgt uit het rapport dat op enkele plekken op de Ring en op aansluitende snelwegen nog steeds filevorming zal optreden."
Uit de stukken blijkt dat de stad er op vooruit gaat als de snelwegen worden verbreed. De commissie zegt: "In het rapport wordt goed onderbouwd dat het op de meeste plaatsen lukt om de kwaliteit van de leefomgeving gelijkwaardig te houden of te verbeteren ondanks de toename van het verkeer."

SCHERMWAND

Wel heeft de commissie nog een aantal aanvullende vragen. Zo is er onduidelijkheid over een ondergrondse schermwand die water moet keren. De commissie adviseert om de milieugevolgen tijdens de aanleg van de schermwand in beeld te brengen, zoals de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van grondstoffen. Ook adviseert de commissie om veldonderzoek te doen naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten en op een aantal plaatsen aanvullend archeologisch onderzoek te doen.