Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Vijfheerenlanden reserveert tientallen miljoenen extra voor claim Niemans Beton

VIANEN - De gemeente Vijfheerenlanden zet ruim dertig miljoen euro extra opzij om de ophanden zijnde schadevergoeding aan Niemans Beton te kunnen betalen. In totaal ligt nu veertig miljoen euro klaar. Dat blijkt uit de jaarstukken over 2018 van de voormalige gemeente Vianen, nu onderdeel van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. De gemeente teert door de verhoging van het budget fors in op de algemene reserve en komt direct in de problemen bij een volgende financiële tegenvaller.

Al meer dan veertig jaar steggelen Vianen en het voormalige heipalenbedrijf Niemans Beton over de schadevergoeding die de gemeente aan het bedrijf zou moeten betalen. In 1976 kocht Niemans Beton een stuk grond van de gemeente Vianen om uit te breiden. De grond werd echter later dan afgesproken geleverd, waardoor Niemans inkomsten misliep.

Al die tijd is er al verdeeldheid over de hoogte van de schadevergoeding en de manier waarop de rente moet worden berekend. De gemeente houdt nu dus rekening met een bedrag van bijna veertig miljoen euro, terwijl dat voorheen tien miljoen euro was. De aanzienlijke verhoging volgt op een rechterlijke uitspraak uit 2019, waardoor de uiteindelijke claim stukken hoger kan uitvallen dan de gemeente voorheen dacht.

De gemeente laat weten dat de verhoging van het budget 'zeer zeker niet' betekent dat Vijfheerenlanden erkent dat het veertig miljoen aan Niemans Beton moet betalen. Ze schrijft: "Op basis van het voorzichtheidsprincipe zijn wij (...) verplicht om dit bedrag op te nemen in de voorziening." De gemeente benadrukt bovendien dat de rechtszaak nog altijd loopt en de hoogte van de schadevergoeding dus nog hoger of lager kan uitvallen.

FORS IN DE MIN

Vianen sluit het boekjaar 2018 fors in de min af, mede als gevolg van de verhoging voor de voorziening voor de claim van Niemans Beton; het tekort is 37 miljoen euro. Andere oorzaken voor het negatieve resultaat zijn de stijgende kosten in de jeugdzorg en de kosten van de herindeling van de gemeente Vijfheerenlanden.

Al met al raakt de spaarpot van Vijfheerenlanden leeg. De gemeente dekt het tekort op de jaarrekening 2018 van Vianen uit de algemene reserve. Gevolg: de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 een tekort van 0,2 miljoen euro. Hierbij is bovendien nog geen rekening gehouden met raadsbesluiten die in 2019 zijn genomen en interen op de algemene reserve. "Elke financiële tegenvaller betekent, bij ongewijzigd beleid, direct een financieel probleem voor de gemeente", schrijft de gemeente.

ZEER ONWENSELIJK

De gemeente voegt toe dat dit 'zeer onwenselijk' is en de algemene reserve zo snel mogelijk moet worden aangevuld. Een van de mogelijkheden om de spaarpot aan te vullen is een deel van de opbrengsten van de verkoop van de aandelen van Eneco erin te storten. De verkoop van de Eneco-aandelen levert de gemeente 80 miljoen euro op. Vooralsnog was er geen bestemming voor dit geld.
De bedrijfsterreinen van Niemans Beton in Vianen zijn inmiddels overgenomen door Multibeton. Dit bedrijf heeft niets te maken met Niemans Beton en dus ook niet met de miljoenenclaim op de gemeente Vijfheerenlanden.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -