Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Boete dreigt voor Amersfoort als het dassen niet beter beschermt

AMERSFOORT - De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) blijft erbij dat Amersfoort meer moet doen om de dassen in het gebied van de geplande westelijke rondweg te beschermen. Doet de gemeente dat niet, dan legt de dienst een last onder dwangsom op, een maatregel waarmee een overtreding beëindigd kan worden.

De Regionale Uitvoeringsdienst, die namens de provincie let op natuurbehoud, liet al eerder weten dat Amersfoort tekortschiet. In de brief schrijft de RUD dat de gemeente een boete van 2000 euro moet betalen per overtreding die ontdekt wordt, met een maximum van 10.000 euro.

In reactie op de kritiek liet verantwoordelijk wethouder Buijtelaar in november weten dat de gemeente wel degelijk aan de zorgplicht heeft voldaan. Zo zijn experts en een onafhankelijk bioloog erbij gehaald voor advies. Buijtelaar zei verder dat het onderzoek van de RUD onvolledig is.

Wij betreuren de lasterlijke aantijgingen van de wethouder"
Groen in Amersfoort

SARDINEBLIKJES

Eerder gaf wethouder Buijtelaar aan dat in de buurt van de westelijke rondweg sardineblikjes zijn aangetroffen, waarmee dassen kunnen worden gelokt.

Actiegroep 'Groen in Amersfoort', die zich eerder verzette tegen de aanleg van de westelijke rondweg, geeft aan dat zij hier niets mee te maken hebben: "We kunnen de RUD geruststellen: noch Groen in Amersfoort, noch de Stichting Dassenwerkgroep Utrecht & 't Gooi, heeft zich schuldig gemaakt aan het op enigerlei wijze lokken van dassen naar het plangebied en wij betreuren de lasterlijke aantijgingen van de wethouder."

PROVINCIE

Gisteren liet ook het provinciebestuur weten dat de gemeente Amersfoort rekening moet houden met de dassen bij de aanleg van de nieuwe rondweg. Dat bleek uit antwoorden van de provincie op vragen van de Partij voor de Dieren.

Volgens gedeputeerde staten lijkt het er gezien de bevindingen van de RUD inderdaad op dat er een relatie is tussen het doodrijden van dassen in het gebied en de werkzaamheden die worden uitgevoerd. De provincie zegt te verwachten dat Amersfoort nu voor een betere spreiding van de wegwerkzaamheden gaat zorgen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -