Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Herstel Utrechtse grachten stelselmatig onderschat, onderzoeksbureau trekt harde conclusies

UTRECHT - Het herstel van de historische grachten in Utrecht is door de gemeente stelselmatig onderschat. Zo was er geen strategie voor het gehele project en zag de gemeente te laat in dat er onvoldoende geld beschikbaar was. Dat concludeert onderzoeksbureau AnteaGroup in het Onderzoek Wal- en Kluismuren.

In mei bleek al dat de werkzaamheden aan de grachten langer zouden duren en meer geld zouden kosten dan vooraf werd gedacht. Wethouder Diepeveen besloot een extern bureau in te schakelen om onderzoek te doen naar het project. Die concludeert nu dus dat het aan veel ontbrak.

Behalve een gebrek aan een algehele strategie is het ook onduidelijk hoe moet worden omgegaan met plekken waar verschillende eigenaren zijn en wat er met bomen moest gebeuren. Over de kap van bomen langs de Oudegracht ontstond onenigheid met Klankbord Groep Bomen en Werven. De onderzoekers zijn wel positief over de bouwmethoden die gebruikt zijn.

De historische kades in Utrecht zijn gebouwd in de middeleeuwen en zijn toe aan renovatie. De stenen zijn aangetast en kades dreigen te verzakken. Het herstel van die muren neemt al jaren in beslag. In eerste instantie was er 35,6 miljoen gereserveerd voor de renovaties. Het project is ondertussen al meer dan 4 jaar uitgelopen en het budget is met meer dan 30 miljoen euro verhoogd.

HOE NU VERDER?

De komende tijd wordt er onderzoek gedaan naar de nog niet herstelde wal- en kluismuren. Daarna gaat de gemeente zich beramen op een plan van aanpak. Die nieuwe aanpak moet medio 2021 klaar zijn. De gemeente rondt werkzaamheden die op dit moment nog bezig zijn af en start geen nieuwe werkzaamheden tot er een nieuw plan is. Alleen op plekken waar de veiligheid in het geding komt, kan eerder worden ingegrepen. "Het blijft dus voorlopig onzeker wanneer het werk wordt voortgezet."

Volgens de onderzoekers is de kans op nieuwe tegenvallers voor de gemeente groot. Dat komt deels doordat projecten van deze aard altijd onzekerheden met zich meebrengen, maar ook omdat de afbakening van het project onduidelijk is en de gemeente al contractuele afspraken heeft die maar voor een deel rekening houden met de huidige onzekerheid.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook




Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -