Utrecht legt laatste hand aan Songfestival-bidbook: "Oplossing gevonden voor te laag plafond"

UTRECHT - Hoewel de lokale politiek erg sceptisch is, maakt Utrecht serieus werk van het Eurovisie Songfestival. Samen met de Jaarbeurs wordt op dit moment hard gewerkt om het liedjesspektakel volgend jaar naar de stad te halen. Het bidbook moet uiterlijk volgende week woensdag klaar zijn. Hiermee moet de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) overtuigd worden dat de Jaarbeurs de ideale locatie is voor het Songfestival.
Het organiseren van het evenement is een enorme operatie en kost naar verwachting 25 tot 30 miljoen euro. Uit een rondgang van RTV Utrecht bleek anderhalve maand geleden al dat de meeste partijen in de gemeenteraad dit veel te veel geld vinden.

MONSTERKLUS

Het organiseren van het Songfestival is niet alleen kostbaar, maar ook enorm ingewikkeld. Babet Verstappen, hoofd Corporate Communicatie bij de NPO, weet welke strenge eisen worden gesteld. "Mensen denken dat het Songfestival alleen om die ene show op zaterdagavond draait, maar het is veel meer dan dat", vertelt ze.
Zo moet de evenementenlocatie acht weken beschikbaar zijn voor de technische opbouw, diverse repetities en de ontvangst van tal van delegaties. "In totaal gaat het om zo'n negen shows die te bezoeken zijn en er zijn ook nog allerlei side-events aan het Songfestival verbonden, zoals een cultureel programma. Naast de beschikbaarheid zijn ook veiligheid, logistiek en capaciteit van groot belang. Er moeten minimaal 10.000 zitplaatsen in de evenementenlocatie zijn."

STUNT

Na het binnenhalen van de Giro, de Tour en de Vuelta, zou het organiseren van het Songfestival opnieuw een enorme stunt zijn van Utrecht. De Jaarbeurs is niet bang voor de hoge eisen die worden gesteld. "We hebben samen met de gemeente natuurlijk al ervaring met het organiseren van het Grand Départ van de Tour de France. Dat was ook een enorme uitdaging, maar we hebben dat allemaal in goede banen geleid", zegt woordvoerder Maricken Hengeveld.

PLAFOND

Ook de NPO noemt de Tour-ervaring van Utrecht als een voordeel, maar de omroep wil niet vooruitlopen op de kansen van de kandidaten. Mogelijk pijnpunt zouden de te lage plafonds van de Jaarbeurshallen kunnen zijn. Het plafond van de Songfestival-locatie moet zo hoog zijn dat er een spectaculaire tv-show gemaakt kan worden. De Jaarbeurs laat weten dat daar in het bidbook al rekening mee is gehouden, maar wil nog niet zeggen hoe. "We hebben een passende oplossing gevonden, maar die bewaren we voor het bidbook."

GELD

Breda is inmiddels afgehaakt omdat de gemeente niet garant wil staan voor de financiële risico's. Leeuwarden, Zwolle en Den Haag trokken zich eerder al terug omdat ze toch geen geschikte locatie bleken te hebben. Naast Utrecht zijn nu Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Arnhem en Den Bosch nog in de race. Vandaag werd bekend dat de provincie Zuid-Holland 1 miljoen euro beschikbaar stelt als Rotterdam gekozen wordt. Of zoiets ook hier gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

UNIEKE KANS

VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen is als een van de weinige Utrechtse raadsleden positief over het binnenhalen van het Songfestival. "Het is een unieke kans om de stad op de kaart te zetten en het centrum te zijn van muzikaal Europa. Ik denk ook dat we hier als stad klaar voor zijn."
De Jaarbeurs is volgens Gilissen uitermate geschikt. "Het is een flexibele locatie met een centrale ligging. Of we hier als gemeente aan bij moeten dragen, hangt wat mij betreft af van het totaalplaatje. Ik wacht dat af en wil weten: wat gaat het precies kosten en wat gaat het de stad opleveren?"
D66 zegt ook nog geen 'nee'. "Ik zou me kunnen voorstellen dat particulieren en het bedrijfsleven financieel gaan bijdragen als het festival naar Utrecht komt", zei raadslid Ellen Bijsterbosch eerder.

LOSING GAME

De NPO zegt dat er tot op heden nog geen bidbook is ingeleverd. De deadline is dus volgende week woensdag en in augustus wordt bekend welke stad volgend jaar het Songfestival gaat organiseren. Het is niet uitgesloten dat het voor sommige steden volgende week meteen al uitdraait op een 'losing game'. "Dat kan gebeuren als na beoordeling blijkt dat ze niet aan de eisen voldoen en ze met onvoldoende alternatieven komen. We zijn van plan om dat ook zo snel mogelijk duidelijk te maken", laat de NPO weten.
De steden die overblijven kunnen een locatiebezoek verwachten. Met de stad die uiteindelijk wordt gekozen, wordt vervolgens een contract afgesloten. Enige haast is volgens de NPO wel geboden. "Het lijkt ver weg, maar bij evenementen van dit kaliber, begin je bij wijze van spreken altijd te laat."